Oruç ibadetine sayılı günler kala vücut sağlıklarını korumak isteyenler için de aynı zamanda bir fırsat olarak değerlendirilmesi gerekiyor. bu bir aylık süre içerisinde yediklerinize içtiklerinize dikkat etmeniz ve gerekli olan sporu yaptığınız takdir de 1 ay sonunda ciddi bir kilo kaybına uğrayacağınızı bilmeniz gerekiyor. ancak bu bir aylık süre içerisinde yediklerinize ve içtiklerinize çok dikkat etmeniz de gerekiyor. aksi takdir de hem diyet yapayım hem de oruç tutayım gibi bir yaklaşım size faydadan çok zarar getirecektir.
İnsanlar genellikle gün boyu oruç tuttuklarında akşam ezanından itibaren de hızlı bir şekilde yemek yemeye başlar dolayısıyla gün içerisindeki kaybettikleri kalorileri akşam gerekli enerjiyi toplayabilmek adına hızlı bir şekilde almaya başlarlar. Özellikle de sporcu olan kişilerin oruç ibadetlerini yerine getirdikleri zamanda beslenme ve antrenman rutinleri onları zorlayacağından dolayı planlamalarını çok doğru bir şekilde yapmaları gerekir.
Sporcu kişilere bir öneri belirterek başlayacak olursak ramazan ayında sporlarını biraz daha hafifletmeleri gerektiğini söyleyebilirim. Spor sırasında kaybedilen enerji ve su ihtiyacı beraberinde de halsizlik getireceğinden ani fenalaşmalara neden olabilecektir.
Spor yapan bir kişinin vücudunun da aynı zamanda düzenli beslenmesi gerekiyor. Daha az yemek yiyip daha fazla spor yapılması durumunda vücudun gerekli olan enerji açığı kapatılamayacağından sıkıntılı durumlar yaşanabilir. Bunun için normal zamanlarda yaptığınız ağır çalışmalardan uzak durmanız gerekir. Bir vücut geliştirmeci için konuşacak olursak oruçlu iken haftada 2 gün ya da 3 gün çalışmaları yeterli olacaktır. 4–5 gün devam eden sporda vücut yeteli olan protein alımı yapılmadığı için faydalı olmayacaktır. Bu tarz bir uygulama hem kaslarınızı fazladan yorar hem de kas kayıplarına neden olabilir.
Oruç tutarken spor yapılır mı?
İnsan vücudunun gün içerisinde kasları için proteine ihtiyacı vardır. Dolayısıyla siz gün boyunca beslenemeyeceğinizden dolayı burada yapacağınız bir spor da sizin kaslarınızdan kaybetmenize neden olacaktır. Dolayısıyla sizin bu süre içerisinde sahurda yulaflı ekmek, makarna, haşlanmış patates gibi besinleri tercih etmelisiniz.
Sahurda asitli içecekler ve tuzlu besinlerden uzak durulmalıdır. Bu besinler sizin için hem zararlıdır.Hem de gün boyunca sizi daha çok susatacaktır.
Kaynak: ORUÇ, ORUÇ VE SPOR, RAMAZANDA BESLENME, RAMAZANDA SPOR YAPILIR MI, RAMAZANDA SPOR YAPMAK
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder