Kalp krizinin erken teşhisi önemlidir. Bunun içinde dakikalar içerisinde en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırılmak hayati bir önlem taşır. Bir kalp krizinin ana nedeni olarak genetik faktörler gösterilebilir bunun içinde kalp krizi her zaman tehlikeli olarak kabul edilmiştir. Kalp krizi durumunda hiçbirşey yapılamayacağı gibi yanlış bir inanış olabilir bunun içinde bu makalemizde bir kalp krizi geçirdiğinizi nasıl anlayabileceğiniz ya da karşınızdaki bir kişi kalp krizi geçirdiğinde neler yaşadığını bu makalemizde anlatmak istedik.
Yapılan çalışmalar, kalp hastalığının tamamen genetik bir hastalık olmadığını göstermektedir. Kalp krizi geçirme eğilimi genetik olabilir, ancak önemsememe neticesinde de etkilenebilir .
Dünyanın en ölümcül katillerinden biri olma riskini nasıl azaltabilirsiniz?
Kalp krizi, bilimsel adıyla (miyokardiyal enfarktüs) , kalp kasını besleyen koroner arterlerin bir veya daha fazlasında bir tıkanıklık veya daralmanın meydana geldiği durumdur .
Temel nedenin ortaya çıkması erken bir yaşta başlar ve yıllar içinde yavaş yavaş gelişir. Kan damarlarının duvarında plak sertleşmesi oluşmasına neden olan çeşitli kan hücreleri, kolesterol, proteinler ve hormonları içeren karmaşık bir süreçtir. Bu plak, ince bir tabakadan, arter boşluğuna doğru büyüyen ve kan akışını engelleyen bir doku kitlesi haline gelir.
Kalp Krizi Nasıl Anlaşılır?
Kalp krizi geçiren bir kişinin göğüs bölgesinde 20 dakikadan fazla süren bir ağrı hisseder bu ağrı hızlı bir şekilde boyun, omuz ve kollara doğru şiddetli bir baskı şeklinde ağrıya neden olur. bu sırada nefes darlığıda başlamış ve kişi nefes alamadığından ve sıcak bastığından şikayet eder. Sonrasında öksürük süreci başlayabilir ve baş dönmesi ile bayılma meydana gelir.
Durum giderek ağırlaşmaya başladığında ise tansiyon düşeceğinden dolayı kusma ve mide bulantısı ile soğuk ter atma başlayacaktır. Aşırı çarpıntı ve halsizlik haliyle birlikte artık bayılmanın eşiğine gelinir ve kişiyi bir endişe ve ölüm korkusu saracaktır.
Kaynak: kalp, kalp krizi, KALP KRİZİ HAKKINDA, KALP KRİZİ NASIL ANLAŞILIR, KRİZ
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder