Koroner kalp hastalığı yılda yaklaşık 82.000 ölüme neden oluyor. Her 5 erkekten biri ve sekiz kadından biri bu rahatsızlıktan dolayı hayatını kaybediyor.
Koroner kalp hastalığı erkekleri kadınlardan daha fazla etkiler. Kroroner kalp hastalığı riski 50 yaşın üstündeki erkekler ve kadınlar için aynıdır. Bu hhastalığın en sık görülen semptomları kalp krizi ve kalp yetmezliğinin yanı sıra göğüs ağrısıdır. Ancak, semptomlar herkes için aynı değildir ve bazı insanlar koroner kalp hastalığı tanısı koymadan önce herhangi bir semptom geçirmeyebilirler.
Kalp hakkında
Kalp, yumruğunuzun büyüklüğü olan bir kastır. Vücuttaki kanı pompalar ve dakikada 70 kez atla. Oksijenden zengin kan kalbe geri döner ve daha sonra atardamarlar ağından vücudun organlarına pompalanır. Kan akciğerinize geri pompalanmadan önce kalbe giden damarlara geri döner. Bu sürece dolaşım sistemi denir. Kalp, kendi kan kaynağını, kalbinizin yüzeyinde, koroner arterler olarak adlandırılan bir kan damarları ağı üzerinden alır.
Neden koroner kalp hastalığı oluşur?
Koroner kalp hastalığı, koroner arterlerdeki yağlı maddelerin birikmesi nedeniyle kalbinizin kanla tıkanması veya bloke edilmesi durumunda oluşur. Damarlarınızın duvarları yağ birikintileri nedeniyle zamanla tıkanabilir.
- Sigara içmek
- Yüksek kolesterol
- Hipertansiyon
- Diyabet
Koroner kalp hastalığının teşhisi
Doktorunuz koroner kalp hastalığı olduğunuzu düşünüyorsanız, bir risk değerlendirmesi yapabilir. Bu, tıbbi geçmişinizi, ailenizi, yaşam tarzınızı ve kan testinizi sormayı içerir. Aşağıdakiler dahil koroner kalp hastalığının tanısını doğrulamak için başka testler gerekebilir:
- EKG
- Görüntüleme
- MR
- Bilgisayarlı Tomografi
Koroner kalp hastalığının tedavisi
Koroner kalp hastalığı tedavi edilemese de, tedavi semptomların kontrol altına alınmasına yardımcı olabilir ve kalp krizi gibi sorunlara maruz kalma olasılığını azaltabilir.
Tedavi, düzenli egzersiz, sigara bırakma, ilaç tedavisi ve ameliyat gibi yaşam tarzındaki değişiklikleri içerebilir.
Kaynak: kalp, kalp krizi, kalp sağlığı, koroner kalp hastalığı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder