Mide acı suyunun ağza gelmesi, yutma zorluğu, ağrılı yutkunma, mide ve boğazda yanma, göğüs ağrısı, hıçkırık, ses kısıklığı, bulantı, kusma, göğüs ağrısı, öksürük, diş ağrıları, geceleri astım atakları, akciğer enfeksiyonu ve sinüzit gibi rahatsızlıklar reflü hastalarının en fazla şikayet ettiği sorunlardır. Bazen mide ve bağırsak sistemlerindeki sorunların yanı sır astım, sinüzit ve akciğer enfeksiyonu gibi hastalıkların görülmesi tanı konulmasında yanıltıcı olabilir.
Midede yanma, ağrı, ekşime ve bulantı gibi sorunlar özellikle meyve suları, alkol ve asitli içecekler, baharatlı, tuzlu yağlı yiyecekler, çikolata gibi yiyecekler tüketildikten sonra daha fazla görülür. Reflü hastalarının uzak durması gereken bu besinler mide şikayetlerinin artmasına yol açacağından sebze ve meyve ağırlıklı beslenilmesi önerilmektedir.
Reflü Tanısı Nasıl Konur?
Reflü hastalığını doğru bir şekilde tedavi edebilmek için öncelikle doğru tanının konulması önemlidir. Reflü tipi ve şiddetini belirlemek için pH ölüçümü, endoskopi ve kontrastlı grafiler manometrik yöntemler uygulanır. Ayrıca reflü komplikasyonların görülen ilerlemeleri inceleyebilmek için Gastroskopi, Özefagus manometresi, pH metre, Baryum özefagus mide duodenum grafisi gibi çeşitli reflü testlerinin yapılmasına ihtiyaç duyulabilir. Böylece hastalığın şiddetine göre ilaç mı yoksa cerrahi bir tedavi mi uygulanacağı belirlenir.
Reflü Tedavisi
Reflü ilk evresinde ise mide asidini bastırıcı ilaçlar verilir ve kişiden günlük yaşamında bazı değişiklikle yapması istenir. Hafif şiddetli olan reflü hastaları diyet yaparak, zararlı yiyeceklerden uzak durarak, kilo vermek, alkol ve sigarayı bırakmak, geniş kıyafetler giymek, soğan sarımsak ve çikolata gibi yiyecekler yememek ve uyurken yatak başını yükseltmek hastalığın geçmesini sağlayabilir.
Kaynak: nasıl, nedir, reflü, tanısı, tanısı nasıl konulur
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder