1TzhT3ZzDiaHBAWCfFX3I5lbOAJB4CAv9aFbyWPHowXPE7mhtg
Alternatif Enerjiler
Nükleer Enerji
Bazı ülkeler, cereyan üretmede, nükleer enerjiyi kullanılıyorlar.
Bir nükleer santralin yatırım maliyeti dik . Üstelik bu enerji, dik teknolojiye ihtiyaç duyuyor. Bunlar aşılabilirse, elektriği çok ucuza üretebiliyor. Üstelik sera gazı yayılımı da oluşturmuyor.
Ancak nükleer enerji yapımı tüm dünyada çok tartışmalı. Bu enerji, vatandaşları korkutuyor. Bu enerjinin kullanımından oluşan radyoaktif atıkların idaresi tüm dünyada kaygı yaratıyor. Üstelik , toplumlarından iştirak eden baskılar sebebinden bir takım ülkeler, kullandıkları nükleer enerji santrallerini kapatacaklarını açıkladılar .
Yenilenebilir Enerjiler
Bu tür enerji kaynakları hem tükenmiyorlar aynı zamanda çevreye kayıp vermiyorlar.
Güneş enerjisi doğrudan , üç yöntemle kullanılabilir. Su ısıtma asalına dayanan termal güneş enerjisi sıcak su ve yapı ısıtması olanağı sağlar . Fotovoltaik güneş enerjisi fotokimyasal işlemlerle güneş enerjisini cereyan enerjisine dönüştürür. Minik bir yüzey üzerine düşen güneş ışınlarının toplanmasıyla suyu kaynatan termodinamik güneş enerjisi cereyan üretir.
Rüzgâr da güzel bir enerji kaynağı. Rüzgârı bol yerlere kurulan rüzgâr türbinleri cereyan üretir.
Suyun enerjisinden istifade etmek amaçlı , göllere, büyük şelalelere ya da nehirlere barajlar kurulur. Dik bir yerden aşağıya düşerken oluşan su kuvveti, bir çift üreteçten oluşan türbinleri döndürür ve cereyan üretilmesini olanağı sağlar .
Kanola, ayçiçek, soya, mısır, aspir benzeri bitkisel ya da hayvansal yağlardan, kimyasal işlemlerle ele geçirilen biyoyakıtlar henüz cereyan üretiminde kullanılmıyor. Fakat çok önemli bir enerji kaynağı.
Yerkabuğunun derinlerinde ya da yeryüzüne ulaşan sıcak su ve su buharı da enerji kaynağı olarak kullanılır. Jeotermal tecrübe et bu kaynaklar üzerine kurulan jeotermik santraller cereyan üretir.
Geleceğin enerjisi
Hidrojen amaçlı en önemli kaynak deniz suları. Sudan hidrojen ele geçirilmesi , gelişkin mühendislik uygulamalarını gerektiriyor. Ayrıca var var olan boru hatları mahaline tümüyle tekrar tasarlanmış bir dağıtım alt yapısına, yanı sıra da bu enerjinin kullanılabileceği teknolojik ürünlere ihtiyaç var. Bunların aşılması halinde , hidrojen geleceğin en büyük enerji kaynağı olabilmektedir .
Kaynak: http://yenilenebilirenerjikaynaklari.biz/yenilenebilirenerjikaynaklari/yenilenebilir-enerji-2/alternatif-enerjiler.html
Z9Slu46PIFReHjfkX8f9aDGmeEjKwAc8rTqp7FTQuIxLvIGdHD
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder