Yeni doğmuş veya doğacak bir çocuk 28 günün altında riskli bir dönem içerisindedir. Biraz daha detaylıca anlatmak gerekirse bebek ilk 28 günü boyunca, en yüksek ölüm riski altındadır. Bu dönemde bebeğin hayatta kalma şansını arttırmak ve sağlıklı yaşamın temellerini atmak için yeterli beslenme ve bakımın sağlanması gerekir.
Ölümlere genel olarak baktığımız zaman % 46 oranında bir rakamın 5 yaş altı çocuklar olduğunu görüyoruz. Yenidoğan ölümleri ilk haftada görülür ve ilk 24 saat içinde yaklaşık 1 milyon yenidoğan bebeğin öldüğü bilinmektedir. Yenidoğan ölümlerinin başlıca nedenleri prematüre, düşük, enfeksiyon, kordon dolanması ve doğum travmasıdır. Bu nedenler, bu yaş grubundaki ölümlerin% 80’ini oluşturmaktadır.
Yenidoğan ölümlerinin büyük çoğunluğu, sağlık hizmetlerine erişimin düşük olduğu gelişmekte olan ülkelerde görülür. Bu yenidoğanın çoğu evde hayatta kalmakta ve bu sayede hayatta kalma şansını büyük ölçüde artırabilmektedir. Gebelik, doğum ve doğum sonrası dönemde kalifiye sağlık bakımı, anne ve yenidoğan için komplikasyonları önler, sorunların erken teşhisine ve yönetimine izin verir.
Yeni Doğan
Yenidoğan bebekler, doğdukları andan itibaren uzman bir pedagog tarafından muayene edilir. Yenidoğan bebeğin sağlıklı olup olmadığını gösteren ilk muayenesinde uzman doktor öncelikle bebeğin solunumunun düzene girmesi için ağzını, yüzünü, burnunu ve vücudunu kurutur, temizler, ıslaklığını giderir, göbek kordonunu keserken solunum sekresyonlarının boşalması için bebeği baş aşağı tutar, bebeğin akciğerlerindeki suyun boşaltılması için aspirasyon yapar, kesilen göbek kordonunun çevresini steril gazlı bir bezle sarar, olası bir göz enfeksiyonu için göz damlaları damlatır, bebeğin ısı kaybını önlemek için sıcak ve kuru örtülerle sarar, kan değerlerinin ölçümü için topuğundan kan alır. Yenidoğan bebek ilk iki hafta çok çeşitli tarama testlerinden geçer.
Kaynak: bakım, bebek, BEBEK BAKIMI, bebekler, YENİ DOĞAN, YENİ DOĞAN BEBEKLER, YENİDOĞAN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder