25 Mart 2018 Pazar

Yağların Faydaları

Yağların Faydaları

Hepimizin yemeğimizde biraz yağa ihtiyacımız var. Ancak, belirli bir tür yağ – doymuş yağ – daha fazla, kolesterol düzeyimizi yükseltebilir, bu da kalp hastalığı riskini artırır.  Yağ azaltmak ve doymamış yağ içeren gıdaları seçmek önemlidir.


Fazla yağ yemek de kilo alımına neden olabilir – yağlı gıdalar da Kilojul (kg) veya kalori (kcal) ölçülür birimi yüksek enerjidirler. Kilo alımı, tip 2 diyabet ve yüksek tansiyon gibi ciddi sağlık sorunlarının yanı sıra koroner kalp hastalığı riskimizi artıracaktır.


Fakat bu, tüm yağların kötü olduğu anlamına gelmez. Diyetimizde biraz yağa ihtiyacımız var, çünkü vücudun bazı besinleri emmesine yardımcı oluyorlar. Yağ, bir enerji kaynağı ve bazı vitaminler (A ve D vitaminleri gibi) ve vücudun oluşturamayacağı temel yağ asitleridir.


Gıdadaki yağlar iki ana tiptir


  • Doymuş ve doymamış yağlar.

Hangi yağları daha fazla yemeliyiz?


Doymuş yağ


İngiliz Diyabet Birliği’ne göre, çoğu insan çok fazla doymuş yağ tüketir: önerilen maksimumdan yaklaşık% 20 daha fazla.


  • Ortalama insan günde 30 g’dan fazla doymuş yağ tüketmemelidir.

  • Orta kadınlar günlük olarak 20 g’dan fazla doymuş yağ tüketemezler.

Yüksek doymuş diyetler yemek zamanla yüksek kolesterol seviyelerine neden olabilir. Yüksek kolesterol, kalp hastalığı riskini artırır.



Doymuş yağ içeren gıdalar şunlardır:


  • Etin yağlı kısımları

  • Sosis ve turtalar dahil et ürünleri

  • Tereyağı, margarin

  • Peynir, özellikle sert peynir

  • Kremalı, kremsi ve ekşi krema

  • Bazı lezzetli atıştırmalıklar ve çikolatalı tatlılar

  • Bisküvi, kek ve hamur işleri

Doymamış yağlar


Doymamış yağlar, et ve süt ürünleri dahil olmak üzere, hayvansal ürünler gibi bazı gıdalarda doğal olarak ve düşük seviyelerde bulunur. Hidrojenlenmiş bitkisel yağlar içeren gıdalarda da bulunabilir.


Hidrojenlenmiş bitkisel yağlar doymamış yağlar içerebilir. Gıda hidrojene bitkisel yağ içeriyorsa, bu maddeler listesinde belirtilmelidir.


Doymamış yağlar, doymuş yağlar gibi kan kolesterol seviyelerini yükseltebilir. nedenle bizim diyet aldığım enerji (kg / kcal)% 2’si daha fazla doymuş yağ oluşturacak şekilde yerleştirilmesi gerekir. Bu yetişkinler için günde yaklaşık 5 gr’dan fazla olmaya eşittir.




Kaynak: doymamış yağlar, doymuş yağ, sağlıklı yağlar, yağ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder