Hiçbir enerji kaynağının biyo çeşitlilik üzerindeki etkisinin sıfır olduğu söylenemez. Örneğin fosil yakıtların iklim değişikliği ya da çölleşme gibi etkisi bulunurken çıkardıkları gazlar neticesinde de insan hayatında büyük tahribatlara neden olabilirler. Bunun yanı sıra daha öncesinde karşılaşmış olduğumuz nükleer kazalar ve petrol sızıntıları da canlıların hayatına ne kadar zarar verdiğine dair açık bir göstergedir.
Fosil yakıtlar bu kadar güçlü bir etkiye sahipken yenilenebilir enerji kaynaklarının insan ve çevre üzerinde yaratmış olduğu etkilerde biraz daha az sınırlıdır. Örneğin rüzgar türbinleri kuşların göç rotasında olabildiğinden onlara zarar verebiliyor. Çevresel olarak ise bu santrallerin dev bir görünümde olmasından kaynaklı olarak görüntü kirliliğine neden olabiliyor.
Bu anlamda bahsetmek istediğimiz yenilenebilir enerji kaynakları arasında sıkıntılara neden olabilecek güneş enerjisinin de çevresel olarak etkilerinin olmadığı söylenemez. Örneğin güneşten gelen ultraviyole ışınların insan cildi üzerinde olumsuz bir etkisi vardır. Bu aslında uzun zamandan beri insanlığın tartıştığı soruların başında geliyor.
Yapılan çalışmalar gösteriyor ki güneş tarlalar enerjiye katkı sağlıyor ancak bunun yanı sıra bitki ve hayvanlarında yaşam alanlarını daraltıyor
Arazinin verimli kullanılması da sektör tarafından öne sürülen en büyük artılardan biri. Büyük güneş tarlaları genellikle çöller ya da eski sanayi bölgeleri üzerine kuruluyor.
Bazı durumlarda dönümlerce büyüklükte güneş paneli tarlaları söz konusu oluyor ve bu da iyi bir şey değil. Ancak pek çok durumda bu paneller merkezi değil, basitçe çatınızın üzerine kurabiliyorsunuz. Bu alanda büyük potansiyel var.
Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz ki güneş enerjisinin faydaları ve zararları bir arada ele alındığında çevreye etkilerinin insana sağlamış olduğu yararlardan çok daha azdır. Bu da bu sistemlerin desteklenerek her geçen gün biraz daha yeni teknolojilerin de kullanımıyla çoğaltılması gerekiyor. üstelik fosil yakıtların da çok kısa bir dönem içerisinde yok olmaya başladığını düşündüğünüzde bu sistemin gerekliliği de bir kez daha ortaya çıkabiliyor.
Kaynak: güneş enerjisi, güneş enerjisi çevreye zararı, Güneş enerjisi nedir, güneş enerjisinin etkileri, güneş enerjisinin faydaları
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder