27 Aralık 2017 Çarşamba

Güneş Enerjisi

Güneş Enerjisi

Güneş enerjisi hiç bitmediğinden dolayı yenilenebilir enerji kaynakları noktasında insanların en fazla tercih ettiği sistemler arasında yer alınır. Günümüz şartlarında kullanmış olduğumuz enerji çeşitleri olan doğalgaz, petrol gibi enerji kaynaklarının zaman içerisinde tükenecek olmasından dolayı da bu sistemlerin her zaman ilgi göreceği bilinmektedir. Güneş enerjisinin tükenmesi gibi bir durum söz konusu olmayacağından sınır sız bir enerji demektir. Ortak enerji kaynağı, temiz enerji ve dolayısıyla depolanması da kolaydır.


Güneş enerjisi sistemlerinin maliyetleri de düşük olduğundan tercih edilmiş olan bir sistemdir. Bunun yanı sıra çevre ve atmosfere de zarar vermeyeceğinden çevreci bir enerji sistemi olarak tanımlanmıştır. Güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının tamamı gün geçtikçe değer kazanmıştır ve giderek de önem kazanmaya devam etmiştir. Şu geliştirilen teknolojilere baktığımızda birçoğunun da güneş enerjisine bağlı olarak yapılmış olduğunu görüyoruz. Güneş enerjisi sistemlerinden alt yapıda da kullanım fayda sağlamış bu anlamda da maliyetlerin düşürülmesi hedeflenmiştir. Örneğin ucuz yollu yatırım maliyetiyle yüksek verimler kazandırılan bir enerji kaynağıdır. Artık çevresel etkilere baktığımız da birçok sistemin zararlı olduğu biliniyor dolayısıyla çevreye zarar vermeyecek sistemlerin kullanılmış olması demek yeni nesle de daha yaşanılabilir bir toplum bırakışması demektir. Türkiye de bu anlamda çevreye sağlamış olduğu faydalardan dolayı güneş enerjisi sistemlerini tercih etme ve yararlanma konusunda çevreci ve de ekonomik bir tutum sergilemiştir.



Güneş enerjisi kullanım alanları oldukça geliştirilmiştir.


İnsanların amacı bu sistemlerin her geçen gün geliştirilerek yaygınlaştırılmasını saplamaktır. Bu nedenle de örneğin güneş enerjisi ile çalışabilen araçların üretimi yapılmış ve robotlar geliştirilmiştir. Bu çalışmalar sürekli olarak devam etmektedir. Güneş enerjisinin ne kadar güçlü ve de faydalı olduğunu aslında bir aracın çalıştırılıp yol almasından anlayabilirsiniz. Türkiye’de ve dünyada bugün bu tür sistemlere dikkat çekmek adına güneş enerjisiyle çalışan araçların yarışları dikkatleri çekmekte. Bu araçlar güneş enerjisinin % 20 verimli bir elektrik enerjisine çevrilerek ihtiyaç olan enerjiyi karşılayabildiklerini göstermişlerdir. Elektriğin yanı sıra bir diğer etken olan su ısıtan güneş enerjisi sistemlerinde de % 60 oranında bir verim sağlanmıştır.


Güneş enerjisi sistemleri kış aylarında da ihtiyacınız olan enerji kaynağını sağlamaktadırlar. Çünkü üzerinde bulunan paneller sıcaklığa göre verimi gerçekleştirmez. Bu sistemlerin görevleri direk olarak güneşin ışınlarını kendi üzerine çekerek ısıyı elde etmektedirler. Güneş panellerinde mevcut olan tüpler güneş ışınlarını her açıdan ve doğrudana alabilme yeteneğine sahiptir. Bu nedenle de günün hangi saatinde olursa olsun güneş ışınları panellere dik olarak gelebilecektir. Peki güneş panellerinde çalışma mantığı nasıldır.


Güneş Paneli Nasıl Çalışır?


Güneş enerji panelleri üzerinde güneş enerjisini soğuran birçok güneş hücresi bulunur. Bu panellerin amacı güneşten gelen ışınların elektrik enerjisine çevrilmesini sağlamaktır. Çalışan bu paneller üzerine güneş ışınları düştüğünde akım üretilmeye başlayacaktır. Solar enerji panelleri tercih edilene göre ve güce göre seri ya da paralel olarak bağlanacak. İhtiyacınız olan yerlerde de bütün bir mekânın elektriğini sağlayacaktır. Bir güneş hücresinin enerjisi sağlamış olduğu verim ile birlikte ölçülür. Güneş panellerinde sistem önemlidir. Bu nedenle de mevsimlere göre yönlerinde değişiklik yapılabilir bu sayede veri daha da artırılmış olacaktır. Türkiye genelinde düşünecek olursak 60 derecelik bir soğukta güneş panelleri özellikleri nedeniyle kar birikimini ve buzlanmayı da önleyecektir.


Kullanım Alanları Nelerdir?


Güneş enerjisinin kullanım alanları çok geniştir. Özellikle geniş alanların, fabrikaların park ve bahçelerin aydınlatılmasında elektrik enerjisine alternatif olarak tercih edilebilen bu sistem, sürdürülebilir enerji kaynaklarının en başında gelmektedir. Elektrik enerjisinin üretiminde kullanılan çeşitli yöntemler doğaya zarar vermekte iken güneş enerjisi hem tükenme özelliği ile gelecek nesillerin enerji kaynaklarını tüketme yönünde bir tehlike oluşturmamakta hem de çevre dostu enerji sistemleri arasında yerini almaktadır. Güneş enerjisisin kullanım alanları arasında, levhaların geceleri aydınlatılması, telefonların şarj edilmesi, evlerde ve çeşitli mekânlarda suların ısıtılması ve soğutma sistemlerinin çalıştırılması yer almaktadır.


Güneş panellerinin bir diğer adı fotovoltaik panellerdir.  Paneller, silikon ismi verilen hücrelerden oluşmaktadırlar. Silikon maddesinden yapılan bu hücreler güneşten gelen fotonların emilmesi konusunda son derece başarılıdırlar. Elbette bu sistem içinde donanım elemanı açısından çok daha farklı mekanizmalar da yer almaktadır. Bu sistem birçok yerde kullanılabilir.




Kaynak: Enerji, güneş, güneş enerjileri, güneş enerjisi, Güneş enerjisi nedir, güneş enerjisi sistemleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder