12 Aralık 2013 Perşembe

Biyoyakitlar


   Biyoyakıtlar

   Küresel ısınmanın hızla arttığı günümüz dünyasında, buna paralel olarak artan enerji ihtiyacını karşılamak için dünyada çeşitli projeler yürütülmektedir, bilim adamlarının uzun uğraşlarından sonra adeta yeni Dünya düzenini oluşturabilecek tamamıyla doğal yöntemlerle elde edilecek yenilenebilir enerji biyoyakıtları keşfetmişlerdir.

Akıntı Enerjisi, Gelgit Enerjisi Nedir?


   Akıntı Enerjisi

   Okyanus ve deniz tabanlarına yerleştirilen  türbinler aracılığı ile denizlerdeki ve okyanuslardaki düzenli akıntıların ortaya çıkardığı kinetik enerjilerinin elektrik enerjisine dönüştürülmesi akıntı enerjisinin temelini oluşturur.

9 Aralık 2013 Pazartesi

Gel-Git Enerjisi Nedir?

Gel-Git Enerjisi

   Gel-git enerjisi elde edilirken, akıntı ya da gel-git sebebiyle yer değiştiren su kütlelerinin sahip olduğu potansiyel enerji elektrik enerjisine dönüştürülür.Bilindiği gibi su seviyelerindeki periyodik değişmeler ve gel-git akımlarının gücü Dünyanın Güneşe yada Ay'a konumuna bağlı gel-git enerjinin potansiyeli değişmektedir.

Okyanus Isıl Enerjisi Dönüşümü (OIED) Nedir?


Okyanus Isıl  Enerjisi  Dönüşümü (OIED)

    Okyanusların derin ve sığ suları arasındaki sıcaklık farkından yararlanarak enerji elde edilen sistemlerdir. Okyanusların her katmanın da farklı sıcaklık değerleri vardır. İşte Okyanus Isıl Enerjisi Dönüşümü (OIED) sistemleri bu sıcaklık farklarından yararlanarak ortaya çıkan enerji açığını kullanılabilir enerjiye dönüşmektedir.

Dalga - Gitgel ve Akıntı Enerjisi Nedir?

                                         

Denizden Gelen Enerji

   Yer küremizin 3/4 gibi büyük bir parçasını oluşturan okyanuslar ve denizler asırlar boyu insanoğlunun çeşitli gereksinimlerini cömertçe karşılamıştır. İnsanoğlunun yeni şeyleri keşfetme aşkıyla yapmış oldukları araştırmaların aslında dalgaların paha biçilemez enerji kaynakları olduğunu gözler önüne sermiştir.

8 Aralık 2013 Pazar

Keban Barajı

Keban Barajı

   Keban Barajı 1965-1975 yılları arasında Elazığ ilinin Keban ilçesin de Fırat nehri üzeride elektrik üretmek amacıyla kurulmuş bir barajdır. Beton ağırlık ve kaya dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 16.679.000 m3 210,00 m, normal su kotunda göl hacmi 31.000,00 hm³ normal su kotunda göl alanı 675,00 km2 dir.

Türkiye´nin Elektrik ile Tanışması ve Tarihi


Türkiye´nin Elektrik ile Tanışması ve Tarihi

   Türkiye´nin Elektirk ile tanışması ilk defa 1902 yılın da Mersin in Tarsus ilçesin´de kurulan ilk hidroelektrik santrali ile başlamıştır.Tarsus Belediyesin de çalışan Avusturyalı Dörfler in, Berdan Nehri Bentbaşı mevkinde  kurulan hidroelektrik santralinden, su değirmeni milinin transmisyon kayışı ile 2 kW'lık bir dinamoyu bağlamasıyla 15 Eylül 1902 tarihinde Tarsus´da ilk Elektrik üretimi gerçekleştirildi.

Atatürk Baraji ve Hidroelektrik Santrali


                                                  Atatürk Baraji ve Hidroelektrik Santrali

         Atatürk Baraji Sanliurfa ve Adiyaman sehirleri arasinda, Sanliurfa sehrinin Bozova ilcesine 24 km uzakliktaki Firat Nehri üzerine´de  kurulu olup enerji ve sulama amacli faydalanilmaktadir.

Türkiye`de Bulunan Hidroelektrik Santralleri Hangileridir?


Türkiye`de Bulunan  Hidroelektrik Santralleri Hangileridir?

   Türkiye`de Bulunan  Hidroelektrik Santralleri Hangileridir?     Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) verilerine göre Türkiye’de toplam 23.873,7 MW’lık kurulu gücün %47,54′lük kısmı hidroelektrik santralleri, 2007 Eylül sonu’na kadar üretilen 70.233.242 MWh’lık elektrik enerjisinin %35,57′lik kısmı olan 24.982.156 MWh elektrik enerjisi hidroelektrik santrallerden üretilmektedir.

Hidroelektrik Enerjisi Nedir?



Hidroelektrik Enerjisi Nedir?

   Yenilenebilir enerji kaynakları kullanımının öneminin giderek arttığı bilinçli bir dünya düzeni için sürdürülebilir enerji kullanımı ve bu enerji sistemlerinin araştırılması günden güne önemini arttırmaktadır.Hidroelektrik enerji temeli ve mantığı akan suyun enerjisini kullanarak elektrik enerjisini elde etmedir.

7 Aralık 2013 Cumartesi

Rüzgar Enerjisi Nedir?


   Yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji kaynaklarından olan rüzgar enerjisi sayesinde sizde kendi evinizi aydınlatacak enerjiyi üretebilirsiniz. Hatta bir çok büyük ve yenilenebilir enerji kaynakları önemini kavramış doğa dostu ülkeler rüzgar enerjisi sayesinde şehirlerine elektrik sağlamaktadır.

Rüzgar Nedir?



   Rüzgar Enerjisi'in ne olduğunu bilmeden önce bilinmesi gereken şey kesinlikler rüzgarlardır. Rüzgarın ne olduğunu kavramadan rüzgar yardımıyla enerji üretilen sistemi yani rüzgar enerjisi sistemini kavramak oldukça zor. Bu alanda yıllardır yapılan araştırmalar ve mühendislik çalışmalarıyla günümüzde rüzgar enerjisinden elektrik üretebiliyoruz.

Jeotermal Enerji Nedir?



Jeotermal Enerji Nedir?

   Yenilenebilir enerji kaynaklarından bir diğeri ise Jeotermal enerji (jeo'nun anlamı 'yer', termal'in anlamı ise 'ısı' anlamına gelir) yer kabuğunun çeşitli bölgelerinde ve derinliklerinde toplanmış ısının yani sıcaklığın oluşturduğu, kimyasallar içeren sıcak su, buhar ve gazlardır.

Neden Güneş Enerjisi?

Neden Güneş Enerjisi?

   Güneş Enerjisi günümüzde günden güne artan kullanım olanakları ve kullanım avantajlarıyla hayatımızda kendisini yavaş yavaş hissettirmeye başladı. Peki ama neden güneş enerjisi kullanmalıyız ve avantajları nelerdir?

6 Aralık 2013 Cuma

Yenilenebilir Enerji Nedir?


Yenilenebilir Enerji Nedir?

Yenilenebilir enerji ve kaynakları, durmaksızın devam eden doğal süreçlerdeki var olan enerji akışından elde edilen enerjiye denir. Bu kaynaklar güneş ışığı, rüzgârlar, akan sular (hidrogüç veya hidrosantral), biyolojik süreçler ve jeotermal enerji olarak sıralanabilir.