Mobilyalarınızda el oymacılığı çok uzun tarihten bugüne kadar gelmiştir. Bu sanat sayesinde insanlar zevkine göre el becerisini de kullanarak yeni tasarımlar ortaya koymuşlardır. Oymacılık sanatında çok ince detaylar dikkate alınarak motiflerin işlenmesi sağlanır. Bu emek sırasında ciddi bir titizlik gösterilerek oymacılar tarafından yapılır. El oymacılığı yapılırken kullanılacak olan metaryelin doğru bir şekilde seçilmesi gerekir. Seçilen cismin mutlaka pürüzsüz ve sert olması gerekir. Bu oyma işlemini gerçekleştirecek olan kişinin de işini kolaylaştıracaktır.
Mobilyalarda el oymacılığı sayesinde birbirinden şahane tasarımlar oluşturulabilir. Bu konuda birçok yetenekli kişi beceri ve tasarımlarını da konuşturmuştur. İsterseniz el oymacılığı nasıl yapılır bu konuyu biraz daha açalım.
Mobilyalarda El Oyması Nasıl Yapılır?
El oymacılığı yapan bir sanatçının mutlaka bu işlemler için kullanması gereken temel malzemeleri olması gerekir. Bu sanatta kullanılan malzemelerin başında testere geliyor. Çünkü testere cisimlerin daha rahat bir şekilde hareket ettirilmesini sağlar.
Kakma işlemi sayesinde ise kullanılan cisimlerin netleştirilmesi sağlanır el oyması işlemi esnasında mutlaka el hareketlerinin kontrollü bir şekilde yapılması gerekir. Cismin pürüzsüz bir şekilde oluşturulması için uygun bir zeminin oluşması şarttır.
Konsol genellikle ceviz doğramadan yapılmaktadır. Yaklaşık bir m yükseklikte bir sandık görünümündedir. En üstte iki veya üç sürme bulunur. Bu sürmeleri genişlemesine iki veya üç sürme daha takip eder.
Gerekli Malzemeler Nelerdir?
El oymacılığında kullanılan malzemeler çok eski dönemden bugüne kadar gelmiştir. Her usta kendine göre bir malzeme kullandığından farklı alet seçenekleri mevcuttur. Özellikle tırnak bıçağı, yan bıçak, geniş ağızlı bıçak ıskarpela, kargaburnu, tırnak seti, temizleme aleti, el matkabı, kıl testeresi, balon, pırpır, mukavva ve zımpara kullanılmaktadır.
Türk tarihinde Türkmenistan’da rastlanan bu sanat, İslami motiflerle birleşerek Endülüs’e, Asya, Avrupa, Afrika kıtalarına yayılmıştır. Şu anda Fas, Tunus, Cezayir gibi ülkelerde de ahşap motiflere sıklıkla rastlanılmaktadır.
Kaynak: el oymacılığı, mobilya, oyma mobilya modelleri, oyma mobilyalar, oyma sanatı